Motorische symptomen

On/Off fenomeen bij parkinson

Verslechtering handschrift en parkinson

Als je al wat langer parkinson hebt kan je last krijgen van off-episodes. Je kunt dan plotseling veel last krijgen van klachten zoals stijfheid en traagheid. Een off-episode kan optreden als jouw medicatie bijna is uitgewerkt en het tijd is voor jouw volgende tablet. Deze klachten gaan weer over als je jouw volgende tablet neemt. Nog later in de ziekte kan het zijn dat deze episodes onvoorspelbaarder optreden onafhankelijk van medicatie inname. Meer informatie over on/off episodes vind je hier.

Wat kan je nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook jouw neuroloog kan je helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Evenwichtsproblemen Verslechtering handschrift
Heb jij de controle over jouw ziekte?

Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Ook interessant: