Motorische symptomen

On/Off fenomeen

Als u al wat langer Parkinson heeft kunt u last krijgen van off-episodes. U kunt dan plotseling veel last krijgen van klachten zoals stijfheid en traagheid. Een off-episode kan optreden als uw medicatie bijna is uitgewerkt en het tijd is voor uw volgende tablet. Deze klachten gaan weer over als u uw volgende tablet neemt. Nog later in de ziekte kan het zijn dat deze episodes onvoorspelbaarder optreden onafhankelijk van medicatie inname. Meer informatie over on/off episodes vindt u hier.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook uw neuroloog kan u helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: