Motorische symptomen
Bewegingsarmoede bij parkinson
Parkinson kan ervoor zorgen dat de beweeglijkheid vermindert, dat bewegingen langzamer gaan of dat het starten of stoppen van een beweging lastig gaat. Dit zijn alle drie vormen van bewegingsarmoede. De medische termen hiervoor zijn hypokinesie, bradykinesie en akinesie. Bij bradyknesie kan je bijvoorbeeld denken aan automatische bewegingen die minder gemakkelijk en snel gaan, zoals knipperen met de ogen. Bij akinesie is het heel moeilijk om die eerste stap te zetten als je ergens heen wilt lopen en sta je aan de grond genageld. Of het is juist moeilijk om te stoppen met lopen op het moment dat je de hoek om wilt gaan. Het niet op gang kunnen komen wordt ook wel freezing genoemd.
Gelukkig zijn er wel wat tips om dit te omzeilen of te doorbreken. Als je bijvoorbeeld probeert om ergens overheen te stappen lukt het vaak wel om weer op gang te komen. Als iemand dus iets voor jou op de vloer legt zoals een touwtje of een stuk papier kan je wel in beweging komen. Er zijn voor dit doeleinde zelfs kleine lampjes beschikbaar die een lijn van licht op de vloer geven waardoor je door kunt lopen. Onderzoek in het Medisch centrum Radboud in Nijmegen heeft laten zien dat schoenen met laserlichtjes op de neus het lopen kunnen vergemakkelijken. Ook het tekenen van een lijn bij bijvoorbeeld een bocht of drempel in huis kan het opstarten en lopen makkelijker maken. Daarnaast kan het helpen als je probeert te lopen op de maat van muziek.
Wat kan je nog meer doen?
Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. Je kan deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook jouw neuroloog kan je helpen de juiste hulp hierin te vinden.
Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. Je kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via jouw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.
Heb jij de controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Ook interessant:
Gevorderde parkinson
Evenwichtsproblemen bij parkinsonBehandelingen
Geavanceerde behandelingen bij parkinson
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.