Motorische symptomen

Bewegingsarmoede

Parkinson kan ervoor zorgen dat de bewegingen langzamer gaan of dat het starten van een beweging moeilijker is. Artsen noemen dit bradykinesie (dit betekent letterlijk langzaam-bewegen). Vooral automatische bewegingen, zoals knipperen met de ogen gaan minder gemakkelijk en snel. Ook kunnen mensen moeite hebben met het starten of stoppen van een beweging. Dan is het heel moeilijk om die eerste stap te zetten als u ergens heen wilt lopen en staat u aan de grond genageld. Of het is juist moeilijk om te stoppen met lopen op het moment dat u de hoek om wilt gaan. Het niet op gang kunnen komen wordt ook wel freezing genoemd.

Gelukkig zijn er wel wat tips om dit te omzeilen of te doorbreken. Als u bijvoorbeeld probeert om ergens overheen te stappen lukt het vaak wel om weer op gang te komen. Als iemand dus iets voor u op de vloer legt zoals een touwtje of een stuk papier kunt u wel in beweging komen. Er zijn voor dit doeleinde zelfs kleine lampjes beschikbaar die een lijn van licht op de vloer geven waardoor u door kunt lopen. Onderzoek in het Radboud in Nijmegen heeft laten zien dat schoenen met laserlichtjes op de neus het lopen kan vergemakkelijken. Ook het tekenen van een lijn bij bijvoorbeeld een bocht of drempel in huis kan u het opstarten en lopen makkelijker maken. Daarnaast kan het helpen als u probeert te lopen op de maat van muziek.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van Parkinsonnet. Ook uw neuroloog kan u helpen de juiste hulp hierin te vinden.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: