5 tips om de relatie goed te houden

1. Praat met elkaar

De enige manier om ervoor te zorgen dat de ander u begrijpt is door te praten. Deel uw gevoelens met elkaar, luister naar elkaar en geef elkaar de ruimte om zich te uiten. Probeer de ander te begrijpen. Sommige dingen zijn niet op te lossen door erover te praten maar het kan wel veel begrip geven door ze te bespreken. Een mooi boek om eens samen te lezen is het boek van Ad Nouws: “Mijn hoofd stottert soms meer dan mijn benen. Dit kan helpen het wederzijds begrip te vergroten. Ook samen een cursus doen kan helpen om meer inzicht te krijgen en tips voor hoe u met elkaar het prettigst kunt communiceren.

2. Wees duidelijk over uw behoeftes

Ook al kent u elkaar nog zo lang, niemand kan gedachten lezen. Uw partner wil het beste voor u, maar kan dat niet geven als hij/zij niet weet wat dat is. Word dus niet verdrietig of geïrriteerd als u niet krijgt wat u wilt. Leg uit waar u behoefte aan heeft, al is het maar gewoon een knuffel, of rust. U zult zien dat uw partner zijn/haar best zal doen dit aan u te geven.

3. Doe ook dingen apart

Juist als u erg op elkaar bent aangewezen, is het goed om af en toe dingen apart te doen. U vindt het misschien leuk om met vrienden te gaan winkelen, terwijl uw partner graag naar een muziekconcert gaat met een familielid. Voel u niet bezwaard om de zorg voor uw partner af en toe aan iemand anders over te laten zodat u weer even op kunt laden met iets wat u leuk vindt om te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor uw partner: deze kan er misschien vreselijk van genieten om ook weer eens zelf op pad te zijn.

4. Blijf elkaar waarderen

Ook al kan uw partner minder dan vroeger, hij of zij is nog steeds die persoon waar u van hield en houdt. Vertel elkaar regelmatig wat u aan elkaar waardeert en waarom u nog steeds zo graag bij elkaar bent. Dit maakt de relatie sterker.

5. Voer ook andere gesprekken

Voor u het weet is de ziekte van Parkinson een belangrijk onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Hoe het gaat met de klachten, wat de dokter zei, of het alweer tijd is voor medicatie. Maar er is zoveel meer in het leven dan dat! Spreek tijden af waarop u niet over de ziekte praat, maar over uw hobbies, kinderen, kunst of het nieuws. Dit maakt dat uw gesprekken interessant en verrassend blijven en dat u ook die andere kant van elkaar blijft zien.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: