- 5 tips om de relatie goed te houden
- 8 tips om de zorg te verdelen
- 13 tips om voor jezelf te zorgen
- 8 tips om meer te bewegen
- Hoe kan je beter en makkelijker eten
- Tips voor wie niet zo'n prater is
- Zo kan je beter slapen
- Zorg voor inzicht met een dagboekje
- Hoe neem ik op tijd mijn medicijnen in
- De rol van de substantia nigra bij parkinson
- Hypokinesie, akinesie & bradykinesie
5 tips om de relatie goed te houden

1. Praat met elkaar
De enige manier om ervoor te zorgen dat de ander je begrijpt is door te praten. Deel jouw gevoelens met elkaar, luister naar elkaar en geef elkaar de ruimte om zich te uiten. Probeer de ander te begrijpen. Sommige dingen zijn niet op te lossen door erover te praten maar het kan wel veel begrip geven door ze te bespreken. Een mooi boek om eens samen te lezen is het boek van Ad Nouws: “Mijn hoofd stottert soms meer dan mijn benen. Dit kan helpen het wederzijds begrip te vergroten. Ook samen een cursus doen kan helpen om meer inzicht te krijgen en tips voor hoe je met elkaar het prettigst kunt communiceren.
2. Wees duidelijk over jouw behoeftes
Ook al ken je elkaar nog zo lang, niemand kan gedachten lezen. Jouw partner wil het beste voor u, maar kan dat niet geven als hij/zij niet weet wat dat is. Word dus niet verdrietig of geïrriteerd als je niet krijgt wat je wilt. Leg uit waar je behoefte aan hebt, al is het maar gewoon een knuffel, of rust. Je zult zien dat jouw partner zijn/haar best zal doen dit aan je te geven.
3. Doe ook dingen apart
Juist als je erg op elkaar bent aangewezen, is het goed om af en toe dingen apart te doen. Je vindt het misschien leuk om met vrienden te gaan winkelen, terwijl jouw partner graag naar een muziekconcert gaat met een familielid. Voel je niet bezwaard om de zorg voor jouw partner af en toe aan iemand anders over te laten zodat je weer even op kunt laden met iets wat je leuk vindt om te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor jouw partner: deze kan er misschien vreselijk van genieten om ook weer eens zelf op pad te zijn.
4. Blijf elkaar waarderen
Ook al kan jouw partner minder dan vroeger, hij of zij is nog steeds die persoon waar je van hield en houdt. Vertel elkaar regelmatig wat je aan elkaar waardeert en waarom je nog steeds zo graag bij elkaar bent. Dit maakt de relatie sterker.
5. Voer ook andere gesprekken
Voor je het weet is de ziekte van Parkinson een belangrijk onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Hoe het gaat met de klachten, wat de dokter zei, of het alweer tijd is voor medicatie. Maar er is zoveel meer in het leven dan dat! Spreek tijden af waarop je niet over de ziekte praat, maar over jouw hobbies, kinderen, kunst of het nieuws. Dit maakt dat jouw gesprekken interessant en verrassend blijven en dat je ook die andere kant van elkaar blijft zien.
Heb jij de controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Ook interessant:
Partners en kinderen
Ervaringen van anderenLeven met parkinson
Relaties met parkinson
Weet je zeker dat je deze site wilt verlaten?
Er wordt in uw browser een nieuw tabblad geopend waarmee u een andere website met aanvullende informatie kunt bekijken.
AbbVie is niet verantwoordelijk voor de inhoud of links van die website en AbbVie stemt niet zondermeer in met de links waar die website naar verwijst. Wees u er zich van bewust dat deze andere website mogelijk andere standaardvoorwaarden heeft en een andere regeling voor de gegevensbescherming hanteert. AbbVie is hier niet voor verantwoordelijk. Andersom betekent de verwijzing van AbbVie naar deze website NIET dat verdermetparkinson.nl of AbbVie wordt goedgekeurd door de website waarnaar wordt verwezen.
Ga door
Meer lezen over Eten en voeding bij parkinson.
Meer lezen over Schommelingen in de werking van de medicijnen.
Meer lezen over de 5-5 regel.