Niet-motorische symptomen

Geheugen, aandacht en denken

Parkinson kan zowel effect hebben op het geheugen als op concentratie en het vermogen te kunnen plannen. Dit kan het soms lastig voor u maken om zaken te organiseren bijvoorbeeld het verzorgen van een etentje voor de familie. Het bedenken wat er gekocht moet worden, wanneer wie waar moet zitten èn in welke volgorde de gerechten op tafel moeten komen kan moeilijker voor u zijn. Ook kunt u moeite hebben uw aandacht bij een gesprek te houden of om twee dingen tegelijkertijd te doen.

Het kan ook zijn dat u het gevoel heeft dat uw hersenen langzamer werken en dat u niet zo snel kan reageren of nadenken als vroeger. Dan merkt u dat u in gesprekken langer na moet denken voordat u antwoord kunt geven. Het is handig als uw gesprekspartner dit weet en rustig de tijd voor het gesprek neemt. Als u hier last van heeft is het deelnemen aan een groepsgesprek al helemaal ingewikkeld en misschien niet de beste manier om te communiceren. Het helpt om dit vooraf mensen te laten weten. De ervaring leert dat er altijd wel iemand is die graag naast u komt zitten om te praten.

Veel mensen met Parkinson merken dat hun geheugen langzaam achteruit gaat. Geheugenproblemen kunnen heel vervelend zijn. Zo kan het lastig zijn om niet meer de dingen te herinneren die u vroeger heeft geleerd of dat u niet meer op woorden of namen kunt komen. Een gedeelte van de mensen met Parkinson ontwikkelt uiteindelijk dementie.
Ondanks de problemen die sommige mensen kunnen ervaren zoals traagheid of vergeetachtigheid blijven de meeste mensen hun algemene verstandelijke vermogens gewoon behouden. Als uw gesprekspartner dus kan onthaasten en de tijd neemt om rustig naar u te luisteren kunt u nog steeds dezelfde interessante gesprekken voeren als vroeger.

Hoewel bovenstaande problemen veroorzaakt kunnen worden door de veranderingen in de hersenen als gevolg van de ziekte van Parkinson kunnen ze ook een andere oorzaak hebben zoals het hebben van een depressie of gebruik van bepaalde medicijnen. Het is daarom belangrijk uw arts te laten weten welke problemen u ervaart zodat u advies krijgt of er iets aan te doen is of dat er manieren te bedenken zijn waardoor het minder invloed heeft op uw dagelijks leven.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: