Geheugen, aandacht en denken bij parkinson

Geheugen, aandacht en denken bij parkinson

Parkinson kan zowel effect hebben op het geheugen als op concentratie en het vermogen te kunnen plannen. Dit kan het soms lastig voor je maken om zaken te organiseren bijvoorbeeld het verzorgen van een etentje voor de familie. Het bedenken wat er gekocht moet worden, wanneer wie waar moet zitten èn in welke volgorde de gerechten op tafel moeten komen kan moeilijker voor jou zijn. Ook kan je moeite hebben jouw aandacht bij een gesprek te houden of om twee dingen tegelijkertijd te doen.

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat uw hersenen langzamer werken en dat je niet zo snel kan reageren of nadenken als vroeger. Dan merk je dat je in gesprekken langer na moet denken voordat je antwoord kunt geven. Het is handig als uw gesprekspartner dit weet en rustig de tijd voor het gesprek neemt. Als je hier last van hebt is het deelnemen aan een groepsgesprek al helemaal ingewikkeld en misschien niet de beste manier om te communiceren. Het helpt om dit vooraf mensen te laten weten. De ervaring leert dat er altijd wel iemand is die graag naast je komt zitten om te praten.

Veel mensen met parkinson merken dat hun geheugen langzaam achteruit gaat. Geheugenproblemen kunnen heel vervelend zijn. Zo kan het lastig zijn om niet meer de dingen te herinneren die je vroeger hebt geleerd of dat je niet meer op woorden of namen kunt komen. Een gedeelte van de mensen met parkinson ontwikkelt uiteindelijk dementie.
Ondanks de problemen die sommige mensen kunnen ervaren zoals traagheid of vergeetachtigheid blijven de meeste mensen hun algemene verstandelijke vermogens gewoon behouden. Als jouw gesprekspartner dus kan onthaasten en de tijd neemt om rustig naar je te luisteren kan je nog steeds dezelfde interessante gesprekken voeren als vroeger.

Hoewel bovenstaande problemen veroorzaakt kunnen worden door de veranderingen in de hersenen als gevolg van de ziekte van Parkinson kunnen ze ook een andere oorzaak hebben zoals het hebben van een depressie of gebruik van bepaalde medicijnen. Het is daarom belangrijk jouw arts te laten weten welke problemen je ervaart zodat je advies krijgt of er iets aan te doen is of dat er manieren te bedenken zijn waardoor het minder invloed heeft op jouw dagelijks leven.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Kwijlen bij parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast