Parkinson en onderzoek

Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan zeven miljoen mensen met parkinson. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van dertig jaar geleden. De ziekte van Parkinson is nu zelfs de snelst groeiende hersenziekte ter wereld.

Parkinson en onderzoek

Parkinson is een chronische, progressieve hersenziekte. Deze ingrijpende ziekte is nog niet te genezen en ook niet af te remmen. Daarom is onderzoek naar parkinson hard nodig. Want door onderzoek kan deze hersenziekte beter worden begrepen. Ook kan onderzoek helpen om de diagnose en de behandeling van mensen met parkinson te verbeteren.

Parkinson onderzoek op drie niveaus

Onderzoek naar de ziekte van Parkinson onderscheidt zich in drie gebieden, namelijk:

  • De oorzaak van parkinson;
  • Ingrepen die deze hersenziekte kunnen remmen;
  • Onderzoeken die het leven van mensen met parkinson makkelijker maken.

Wat is er al bekend over het ontstaan van de ziekte van Parkinson? Waarom is onderzoek naar parkinson belangrijk? En waarom is er nog meer onderzoek nodig?

Onderzoek naar de oorzaak van parkinson

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Parkinson. Lees op de pagina oorzaak van parkinson meer. Kennis op dit gebied is nodig om nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen. Toch is de oorzaak van deze hersenziekte nog niet bekend. Wel is duidelijk dat diverse factoren een rol spelen bij het ontstaan van parkinson. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke aanleg in combinatie met invloeden van buitenaf. Erfelijke aanleg speelt een grote rol bij 10 tot 15% van de mensen met parkinson. We spreken in dat geval van een familiaire vorm van de ziekte van Parkinson. Bij deze vorm ontstaat de ziekte vaak al op jongere leeftijd. Als erfelijke aanleg geen oorzaak is, dan spreken we van een idiopatische vorm.

Waarom meer parkinson onderzoek nodig is

Verwacht wordt dat het aantal mensen met Parkinson in Nederland de komende jaren in een rap tempo zal toenemen, tot 80.000 in 2040. Dit constateert de Hersenstichting op basis van gegevens over hersenaandoeningen van het RIVM. Ter vergelijking: momenteel telt Nederland ruim 60.000 mensen met parkinson. Door deze grote groei is er nog meer onderzoek nodig. Niet alleen naar de oorzaak en de gevolgen, maar ook naar de diagnose, de mogelijke behandelingen en therapieën voor parkinson.

Door onderzoek te doen kan de zorg voor mensen met parkinson nog beter worden afgestemd op ieder individu. Onderzoeken helpen ook om nieuwe medicijnen en therapieën te ontwikkelen. Therapieën kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het onderdrukken van de symptomen van parkinson, het verminderen van de klachten het verbeteren van de behandelingen.

Actuele parkinson onderzoeken

Momenteel worden er parkinson onderzoeken uitgevoerd in verschillende gebieden. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het ziekteverloop van parkinson. Ook lopen er parkinson onderzoeken om te bepalen of pijn en andere klachten van mensen met parkinson verminderd kunnen worden. Daarnaast lopen er diverse onderzoekprojecten om de behandeling nog beter en persoonlijker te maken.

Andere voorbeelden van onderzoeken zijn:

  • Onderzoek naar diversiteit bij parkinson.
  • Projecten om de kennis over deze ziekte zo goed mogelijk te delen.
  • Onderzoek naar de rol van bestrijdingsmiddelen bij het ontstaan van parkinson.
  • Studie naar het afsterven van zenuwcellen.
  • Onderzoek nieuwe medicijnen voor de ziekte van Parkinson.

Zo doet bijvoorbeeld het Radboudumc veel onderzoek naar de diagnose en behandeling van parkinson. Ook de Hersenstichting steunt uiteenlopende onderzoeken en projecten om de behandeling van parkinson te verbeteren en klachten te verminderen. Nog een belangrijke financier van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson is het ParkinsonFonds. Dit fonds investeert in baanbrekend onderzoek naar oplossingen voor parkinson.

Neem ook een kijkje op de website van de Parkinson Vereniging; hier vind je een overzicht van alle relevante lopende onderzoeken. Wil je meedoen aan onderzoek naar parkinson? Kijk dan eens rond op de website van ParkinsonNEXT. Via dit online platform kunnen mensen met parkinson, hun naasten en zorgverleners zich aanmelden voor onderzoeken en innovatieprojecten.

Heb jij controle over jouw ziekte?
Praat er over met jouw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.
Lees volgende onderwerp
Oorzaak ziekte van Parkinson
Lees verder

Informatie op maat

Binnen 3 stappen informatie op basis van jouw keuzes.
Vraag 1/3

Voorbeeld vraag 1

Selecteer jouw antwoord

Nachten met Parkinson

Maar liefst 70-90% van de mensen met parkinson heeft slaapproblemen1. En toch worden deze slaapproblemen weinig besproken, terwijl er vaak wel iets aan te doen is. Speciaal voor al die mensen die wakker liggen van parkinson, is er nu een podcast over slaap.

Meer informatie Luister de podcast