Motorische symptomen van Parkinson

Introductie

Door een tekort aan dopamine is het voor de hersenen moeilijker om bewegingen te coördineren en vloeiend te laten verlopen. Dit veroorzaakt allerlei problemen die met beweging te maken hebben. Al deze bewegingsklachten samen noemen we motorische symptomen. Het is helaas niet te voorspellen wie door de ziekte van Parkinson welke verschijnselen zal ervaren en wanneer deze gaan optreden. Ook is niet duidelijk te zeggen of iemand een enkele klacht of gelijktijdig heel veel klachten gaat krijgen.
Van sommige symptomen kunt u veel last hebben, anderen vallen misschien bijna niet op.

De voornaamste motorische symptomen

  1. Trillen/tremor
  2. Stijfheid/rigiditeit
  3. Bewegingsarmoede
  4. Vlakke gelaatsuitdrukking
  5. Evenwichtsproblemen
  6. On/Off fenomeen
  7. Handschrift

Conclusie

Iedereen met de ziekte van Parkinson heeft motorische symptomen. Hoeveel last u hiervan heeft, hangt heel erg af van de ernst en combinatie van verschijnselen die u heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld pijn hebben in uw schouders door de stijfheid en de bewegingsarmoede. Of u vindt het moeilijk om te schrijven als gevolg van bewegingsarmoede, stijfheid en beven.

Als deze verschijnselen een negatieve invloed hebben op uw leven kunt u op zoek gaan naar oplossingen.

Wat kunt u nog meer doen?

Ten eerste is dat het gebruik van medicijnen. Deze kunnen veel vermindering geven van de motorische klachten. Er zijn veel mensen die u kunnen helpen met het vinden van oplossingen zoals een in Parkinson gespecialiseerde ergotherapeut en de fysiotherapeut. U kunt deze hulpverleners onder andere vinden via de zorgzoeker van ParkinsonNet. Ook uw neuroloog kan u adviseren bij het vinden van de juiste ondersteuning.

Andere mensen met de ziekte van Parkinson hebben misschien ook wel goede tips. U kunt deze lotgenoten ontmoeten op verschillende manieren, zoals via uw arts of ziekenhuis, de Parkinsonvereniging, een Parkinsoncafé of via sociale media zoals Facebook.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: