Medicijnen

Levodopa

Medicijnen die dopamine in de hersenen verhogen

De hoeveelheid dopamine in de hersenen kan worden aangevuld met medicijnen. Als u de stof levodopa (via een capsule, tablet of gel) inneemt wordt deze in de hersenen omgezet in dopamine. Hierdoor wordt het tekort aan dopamine tijdelijk opgelost.

Omdat levodopa in het lichaam heel snel wordt afgebroken zit er in het tablet, de capsule of de gel ook altijd een middel dat de afbraak of de omzet buiten de hersenen remt. Dit zijn enzymremmers. Deze zorgen ervoor dat de levodopa langer in het lichaam kan blijven waardoor de medicatie meer effect kan hebben in de hersenen. Er zijn twee soorten afbraakremmers: de decarboxylaseremmers en de catechol-O-methyltranseraseremmers (COMT-remmer). Ze remmen ieder een andere stof die de levodopa omzet of afbreekt in het lichaam.

Levodopa is een hele effectieve medicatie voor de ziekte van Parkinson. Het vermindert de motorische symptomen zoals traagheid en stijfheid, en kan ook een effect hebben op de niet-motorische symptomen zoals urinewegproblemen.

Veel mensen met de ziekte van Parkinson gebruiken een vorm van levodopa. In sommige gevallen of in een latere fase van de ziekte wordt dit vaak aangevuld met andere medicijnen. Voor iedere persoon maakt de arts de behandeling op maat.

Levodopa is beschikbaar in tabletten of capsules in een kortwerkende of langwerkende vorm. Ook is het beschikbaar in een gel die via een pomp gegeven wordt. Welke het beste werkt voor u hangt af van uw situatie: welke klachten verminderd moeten worden en welke andere medicijnen u gebruikt.

Zie onderstaande tabel voor een overzicht van enkele veel voorkomende levodopa medicijnen in combinatie met de enzymremmers:

Levodopa

Enzymremmer

Werktijd

Merknaam

Levodopa

Carbidopa

Kort

Levodopa

Carbidopa

Lang

Levodopa

Carbidopa

Continue

Levodopa

Benserazide

Kort

Levodopa

Benserazide

Kort

Levodopa

Benserazide

Lang

Levodopa

Carbidopa / entacapon

Kort

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: