Geavanceerde behandelingen

Duodopa via pomp

De combinatie van levodopa en carbidopa wordt veel gebruikt om symptomen te verminderen bij de ziekte van Parkinson.

Duodopa is een behandeling met levodopa en carbidopa in gel-vorm. Deze gel wordt door een pomp en via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de dunne darm gebracht gedurende de dag. Hierdoor wordt de wisselende maagwerking omzeild, wordt de medicatie gelijkmatiger opgenomen en blijft de medicatie in de hersenen stabieler. De hoeveelheid en de ernst van de on/off-fluctuaties neemt daardoor af en bepaalde symptomen van Parkinson worden verminderd.

Hoe werkt het?

Duodopa wordt gegeven via een PEG-J sonde. Een PEG-J sonde is een slangetje dat door de buikhuid naar de maag gaat en via de maag met het uiteinde in de dunne darm wordt gelegd. Het andere uiteinde van het slangetje wordt aan de pomp gekoppeld. Aan de pomp zit een cassette met de (levodopa/carbidopa)gel. Deze gel wordt gedurende de dag continue in de darmen gebracht. Hierdoor is er doorlopend een stabielere hoeveelheid medicijnen in het bloed en de hersenen beschikbaar. In de meeste gevallen hoeven mensen overdag naast Duodopa geen andere medicijnen voor Parkinson te gebruiken. Vaak wordt de pomp ‘s nachts uitgezet en afgekoppeld. Veel mensen gebruiken dan voor het slapen gaan nog een tablet of pil.

Wat moet er gebeuren?

Als u en uw dokter besluiten dat u Duodopa gaat gebruiken wordt er eerst in een testfase gekeken of u baat heeft bij de medicatie. Dit gebeurt in het ziekenhuis: u krijgt dan tijdelijk gedurende een paar dagen een slangetje (sonde) dat via uw neus naar de darm loopt. Een verpleegkundige en uw neuroloog gaan daarna samen met u op zoek naar de juiste dosering. Als na een aantal dagen blijkt dat de medicatie goed werkt en dat u de Duodopa pomp wilt blijven gebruiken wordt het slangetje met een kleine operatie via een gaatje in de maag in de dunne darm geplaatst. De meeste mensen blijven in totaal vijf dagen in het ziekenhuis en kunnen daarna naar huis. Tijdens de opname oefent u (eventueel samen met een naaste) hoe de pomp bediend moet worden en hoe u het slangetje schoonmaakt.

In overleg met de neuroloog kan de behandeling op elk moment worden gestopt. Het slangetje wordt dan verwijderd waarna het gaatje in de maag langzaam zal dichtgroeien.

Nadelen, bijwerkingen en wanneer u het niet kunt gebruiken.

Een gedeelte van de bijwerkingen die bij Duodopa worden gezien heeft te maken met de pomp of de sonde. Klachten zoals littekenvorming of ontsteking van de opening in de buik kunnen voorkomen. Ook vinden sommige mensen het vervelend dat ze de pomp de hele dag bij zich moeten dragen en moeten verzorgen. Hier zijn wel speciale materialen voor beschikbaar.

Bijwerkingen die te maken hebben met de gel zijn bijvoorbeeld misselijkheid en overbeweeglijkheid.

Niet alle mensen komen in aanmerking voor een behandeling met Duodopa. Een reden om geen Duodopa te kunnen gebruiken zou onder andere kunnen zijn ernstige hartproblemen of een hoge oogdruk. Bespreek met uw arts of dit voor u de beste methode is.

Heeft u de controle over uw ziekte?

Praat er over met uw huisarts of gespecialiseerd neuroloog. Of doe de Parkinson zelftest om meer inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Ook interessant: